Dobrý deň,
Dnes by som sa s vami chcel povenovať téme borovičky, ktorá je jedným z najpopulárnejších alkoholických nápojom Slovákov. Borovička je tradičný destilát, ktorý sa vyrába z plodov borovice obyčajnej. Táto borovica sa vyskytuje v celom stredoeurópskom regióne a jej bobule sú základom pre výrobu borovičky.
Výroba borovičky sa začína zberom zrelých borovicových bobúľ, ktoré sa potom lisujú. Získaná šťava sa nechá fermentovať, po dobu niekoľkých týždňov, a potom sa destiluje. Kvalita borovičky závisí od mnohých faktorov, ako sú zloženie pôdy, podnebie a starostlivosť pri pestovaní borovíc. Tradičná borovička má charakteristickú chuť a vôňu, ktorá pripomína práve vôňu lesa.
Prvé historické záznamy na našom území o borovičke sa datujú až do 15 storočia. Z dochovaných receptúr a záznamov vieme, že sa jednalo o podomácku výrobu z divokých borievok. Borovička je aperitív, o ktorom už naši predkovia verili, že má zdravotné účinky. Jednu z prvých zmienok o jej zdravotných účinkoch nájdeme v knihe “Rauš“ od Jana Stelčeka z roku 1718. V tejto knihe autor píše o priaznivých účinkoch, ktoré prináša pitie borovičky práve pred jedlom. Dnes sa borovička spája najmä s oslavami a významnými príležitosťami. Je jasné, že borovička je známa Slovákom už dlhé stáročia. Spája sa s našou históriou a kultúrou. Preto sa nedá čomu čudovať, že sa jedná o jeden z našich národných nápojov.
Na Slovensku existuje mnoho tradičných značiek borovičky. Každá značka má svoju výnimočnú receptúru. Tým pádom aj chuť jednotlivých aperitívov sa líši. Asi najstaršou značkou, ktorá do dnes funguje je Tatranská Borovička. Jej vyrába sa začala už v roku 1928. Táto borovička prekvapuje svojou jedinečnú výraznou arómou. Ďalšou značkou, o ktorej sa chcem zmieniť je Borovička 12. Táto značka je z obce Hrušov v Západných Tatrách a pôsobí už od roku 1947. Borovička 12 sa vyznačuje vysokou kvalitou a jedinečnou chuťou. Pre Slovákov asi najznámejšou značkou je práve Spišská borovička. Chuť tejto značky asi netreba veľmi predstavovať, ale jedna vec čím je práve známa je jej jemnosť.
Tieto značky borovičky sú len niektoré z mnohých, ktoré sa vyrábajú na Slovensku a každá z nich má v sebe svoju jedinečnosť.
Na záver by som dodal, že borovička je alkoholický nápoj a preto by sa mala konzumovať s mierou a rozumom. Nadmerná konzumácia alkoholu môže mať negatívny vplyv na zdravie a spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Preto dúfam, že pri jej vychutnávaní si ju užijete s mierou, radosťou a novými znalosťami, ktoré viete o tomto našom národnom nápoji.
S pozdravom,
Patrik Purgat